
Blog Alfons Geurts
14 mei ging het driedaagse evenement Electronics & Applications van start.
De seminars werden gestart met een IoT Seminar: Communicatieprotocollen in IoT. Zelf schrijver van whitepapers over IoT Protocollen wilde ik graag weten wat er hier verteld ging worden.
Seminar: Communicatieprotocollen in IoT
De sprekers gaven een overzicht van de ontwikkelingen en de wijze waarop ze voor hun toepassing besloten om een specifiek protocol te gebruiken.
Protocollenoverzicht
Arco Snoey van TOP Electronics gaf een overzicht van de protocollen. Een nieuwe ontwikkeling was LoRa op 2.4 GHz. Dus ook op de WiFi en Bluetooth frequenties. Deze zullen minder ver doordringen in gebouwen en in de omgeving, maar hebben het voordeel dat ze wereldwijd dezelfde frequentie kunnen gebruiken. De kreet LoRa (Long Range) is dan wat minder van toepassing. (presentatie)
Pooltafels
Johan Vonk van Betronic vertelde over hun toepassing. Deze ontwikkelden ze voor een bedrijf dat pooltafels bij verschillende centra levert en onderhoudt. Hierbij werd goed gekeken naar de belangen van alle stakeholders: de spelers, de centrumbeheerder en de pooltafel-dienstleverancier.
De spelers krijgen extra informatie over hun spel. Bijvoorbeeld welke ballen in welke pockets met welke snelheid terecht kwamen. De dienstleverancier krijgt een overzicht welke tafel waar staat en of de tafel waterpas staat. Ook of de verwarming werkt en hoeveel slijtage er te verwachten is door de intensitiviteit van het gebruik van de tafel. De centrumbeheerder kan eventuele problemen direct doorgeven aan de service afdeling als die al niet door de sensoren op de hoogte is gesteld van een probleem.
De keuze voor het uiteindelijke gekozen protocol werd uit de doeken gedaan: Er was genoeg stroom, dus een LPWAN batterijbesparend protocol was niet nodig. Hooguit voor de plaatsbepaling van de pooltafels als ze niet aangesloten zijn op het stroomnet. Wi-Fi is prima, tenzij de dienstleverancier niet afhankelijk wil zijn van firewall-instellingen en outages op het wifi internet van de centrumbeheerder. Afhankelijk van de hoeveelheid dataverkeer kom je dan uit bij LTE-M, 2G of 4G bij een provider. (presentatie)
Communicatie module testing
Volgende spreker was Joseph Sfeir die Business Development doet voor Litepoint. Deze presentatie verliep in het Engels. De essentie was dat ze konden helpen de protocol tests voor het communicatiedeel van producten uit te voeren op een manier die snellere time to market met een acceptabel getest product opleverde. (presentatie)
Smart Boiler en Capaciteitspieken
Als laatste sprak Pieter Lagerwerf van itho daalderop. Hij gaf aan hoe bij hun bedrijf besloten is om van de apparatuur die verkocht werd een echt IoT product te maken en wat daar allemaal bij komt kijken. Ze hebben besloten een volledige vertical oplossing te creëren en hebben nu dus ook 7 software engineers in dienst. Als een van de voorbeelden was er de verwarmingsketel voor de CV. Hierbij is er geschakeld tussen Woningbouwcorporaties, een electriciteitsnetexploitant en de techniek. Voor de electriciteitsnet exploitant is door de huidige zonnecellen en wind energielevering er af en toe een overcapaciteit op het net. Deze moet weggewerkt kunnen worden.
Hiervoor moeten snel (binnen 2 seconden) apparaten opgeschakeld kunnen worden om de piek weg te werken. Door vele verwarmingsapparaten aan te laten slaan binnen korte tijd is dat mogelijk. Dit betekent voor het communicatieprotocol wel een snelle reactietijd en dus een lage latency. Verder is onafhankelijkheid van Wifi instellingen van een thuis- of bedrijfsnetwerk ook nodig, dus de keuze viel op een protocol wat verder doordringt dan 4G en toch voldoende snel is: LTE-M.
Hij besprak verder een connected dakventilator en de connected warmtepomp. De stappen waar ze mee te maken kregen om een vertical oplossing neer te zetten nam hij ook kort door. Kennis van beveiliging, opslag in de cloud, applicaties waarmee de klant kan werken en de dashboards en alarmen kan zien. Dit zorgde voor een behoorlijk omslag in de focus van het bedrijf. (presentatie)
Conclusie
Het was mooi om te zien en te horen hoe de uiteindelijke beslissingen voor een protocol tot stand kwamen. Dit kon in de loop van een project nogal wisselen. Het is erg belangrijk de eisen aan het product volledig te krijgen om de juiste keuzes te maken. Daarvoor moet je de business waarde van een oplossing eerst duidelijk krijgen. Premium heeft daarvoor een aanpak ontwikkeld. We komen graag met bedrijven in contact die een lucratief IoT denken te spotten. Wij helpen u de zakelijke waarde van het idee scherp te krijgen en met partners in contact te komen die het idee kunnen realiseren.