
Hoi Berry, jij levert met Fleet LoRa berichten via satellieten af bij de klant. Kun je aangeven hoe je bij Fleet terecht gekomen bent ?
Berry: Sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in raketten. Vanuit die drive heb ik mijn Master of Science gehaald in Aerospace Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Vervolgens ging ik werken bij ESA. Bij ESA hield ik me bezig met baanberekeningen en optimalisaties voor verschillende rakettypes zoals de Ariane 5.
Bradford Engineering in Roosendaal was mijn volgende werkgever. Ik werkte daar aan Space Station apparatuur, die Bradford leverde.
Daarna ging ik voor TNO werken. Ik deed projecten in het kader van gasgeneratoren, ontstekers en voortstuwing. Voor voortstuwing in de ruimte zijn aandrijfsystemen die koel blijven belangrijk. Met die technologieën werk ik nog steeds.
Via TNO zijn deze ruimtevaarttechnologieën commercieel gemaakt. Sindsdien ben ik bij MKB bedrijven betrokken die deze technologie inzetten in hun producten. In mijn tijd bij TNO heb ik samengewerkt met Flavia Tata Nardini. Zij is nu CEO van Fleet. Vanwege onze contacten en mijn netwerk ben ik nu Director of European Operations bij Fleet.
Wat is het concept van Fleet ?
Berry: Fleet heeft een portal benadering voor IoT. Lokaal wordt er met een privaat LoRa netwerk in een straal van 10-15 km sensorinformatie verzameld die opgevangen wordt door de Portal.
De Portal zendt daarna de verzamelde informatie met reeds bestaande satellietcommunicatie (Iridium en Inmarsat) door naar de klanten. Fleet gaat ook een eigen cubesatnetwerk lanceren. Daarmee kan de informatie van het portal nog goedkoper doorgegeven gaan worden.
Het voordeel van deze aanpak is dat we nu al aan onze klanten IoT oplossingen met werelddekking kunnen leveren. De Portal moet in open contact met de satelliet staan. De devices, die zelf met LoRa naar de Portal communiceren, kunnen best wel door enige hindernissen heen komen.
De Portal van Fleet
Waarvoor is deze techniek geschikt ?
Berry: Deze techniek is geschikt voor partijen die in een bereik van 10-15 km sensoren willen uitlezen in gebieden die momenteel alleen via satelliet bereikt worden. Een voorbeeld gebruik van de techniek is het project Digital Rain IoT Platform via Satellite-project (DRIPS). Het project wil boeren ondersteunen irrigatie-informatie te ontvangen in gebieden waar telecommunicatie niet eenvoudig beschikbaar is.
Fleet portal gebruikt voor het Drips project
Wat zijn de kosten voor deze communicatie-oplossing ?
Berry: De Portal is een eenmalige koop vanaf 1999 Australische dollar. Het abonnement kost 29$ per maand, waarbij 10 sensoren inclusief zijn. Elke extra sensor kost 3$ per maand meer. Als het eigen netwerk vliegt gaan deze prijzen verder zakken.
Hoe voorzie ik de Portal van stroom ?
Berry: de Portal werkt op 12V gelijkspanning (bijv. een Autobatterij). Ook een 80Watt zonnepaneel is mogelijk. Die moet je wel apart bestellen.
In welke omgeving kan ik de Portal laten werken ?
Berry: de Portal is ontworpen om tussen de -20 en +50 graden Celsius te werken.
Hoe sluit ik de LoRa sensoren aan ?
Berry: Met USB, Wifi of Bluetooth kun je connectie maken met de Portal en kun je de LoRa sensoren aansluiten op de Portal. Dat kan zowel met de LoRa ABP (Activation By Personalisation) als OTAA (Over the Air Activation) methodes. Met behulp van nano-analytics bepalen we de maximale compressie en de timing van de levering van de data. Daarmee krijg je een optimale benutting van de satelliet connectie. Je kunt zo’n 100 sensoren aansluiten op een portal.
Waar kunnen geïnteresseerden zich melden ?
Berry: Op de website van Fleet: https://fleet.space staat het laatste nieuws en kun je de portal bestellen.
Dank je Berry !
Succes met dit initiatief en de ontwikkeling van het eigen Fleet cube sat netwerk !