Op de Premium informatieavond van 12 mei 2016 was Robert Jan Vrolijk uitgenodigd om de Block Chain technologie aan de Premium medewerkers te verduidelijken.
Blockchain technologie heeft bekendheid gekregen als achtergrondtechnologie van de Bitcoin. Het is echter veel breder inzetbaar dan alleen voor virtueel geld. Het belang zit erin dat er een door iedereen controleerbaar grootboek wordt opgebouwd van alle transacties die moeten worden vastgelegd. Notarissen en Accountants als betrouwbare partijen om een uitspraak te doen of een administratie goed is uitgevoerd worden wellicht overbodig. Zoals het ook mogelijk is dat door de Bitcoin de banken overbodig zouden kunnen worden als betrouwbare partij voor financiële transacties.
Robert Jan gaat in op de techniek, wat voor menigeen lastig navolgbaar blijft. Het eerste block wat wordt aangemaakt heet het Genesisblock en daarna gaan in het geval van Bitcoin “miners” aan de slag om aangeboden transacties (waarin van een rekeningnummer naar een ander rekeningnummer een overmaking plaatsvindt) te verwerken tot een volgend block. Daarvoor moeten ze een goede hashwaarde vinden. De eerste die in die zoektocht slaagt mag het volgende block toevoegen. Dat gebeurt pas als de andere miners gevalideerd hebben dat de gelukkige vinder een correcte hash had geproduceerd. Als meer dan de helft van de miners de validatie hebben uitgevoerd wordt het block toegevoegd en moeten alle andere miners voor hun transacties verder werken om een nieuwe hash te vinden voor hun transactieset gebaseerd op de nieuwe blockchain waar het laatste block aan is toegevoegd. Er zitten maxima aan het aantal blokken wat er in de tijd mag worden toegevoegd en daartoe kan er besloten worden om de lengte van de hashwaarde groter te maken. Dan wordt het weer moeilijker een passende waarde te vinden.
Naast de Bitcoin zijn er andere blockchain initiatieven, bijvoorbeeld Litecoin, Fitcoins en Ripple.
Ripple is een gedistribueerde financiële technologie die banken rondom de wereld in staat stelt direct met elkaar te laten handelen zonder centrale partij.
In het kort maakt blockchain technology de “trusted middle man” overbodig en is daarmee een disruptive technologie.
Robert Jan wist met zijn verhaal ons te boeien en de mogelijkheden van blockchain technologie goed duidelijk te maken.